Feedback-ul și importanța lui

Feedback-ul și importanța lui

Feedback-ul: instrument pentru îmbunătățirea rezultatelor

Feedback-ul este un instrument ce are ca scop îmbunătățirea comportamentului și a rezultatelor așteptate în cadrul unei organizații și, desigur, în viață. Acest articol este conceput anume pentru tine, pentru liderul care trebuie să cunoască cum să-și stimuleze angajații cu ajutorul unui feedback eficient.

Cu siguranță, nu poți controla ceva, decât dacă ai un feedback pozitiv, de aceea este important să cunoști cum ar trebui să-l oferi, iar angajații tăi trebuie să știe cum să-l primească în așa fel, încât eficiența rezultatelor să ajungă la apogeu.

Ken Blanchard afirmă că feedback-ul este micul dejun al campionilor, de aceea campionul trebuie să aibă atitudine, fiindcă doar ea face diferența dintre negativ și constructiv. Dacă aștepți ca munca ta să fie etalată la justa valoare, trebuie să urmezi anumiți pași în dezvoltarea echipei, astfel, membrii așteaptă ca deciziile să fie unele adevărate, urmate de motivație și de profesionalism.

Cea mai mare greșeală, pe care o poate face o persoană, este să interpreteze feedback-ul drept un sfat. Cu siguranță, ne place să oferim sfaturi, dar acest instrument este o reacție asupra muncii angajaților, ar trebui să devină o reglare a echilibrului și nicidecum o părere asupra activităților. Dacă dorești să schimbi un comportament, angajatul tău va recepționa această idee și va încerca să-și manifeste interesul în direcția pe care o ceri, dar esențial este să înțelegi: oferind generalizare negativă, fii pregătit pentru aceeași reacție.

photo-of-person-pouring-hot-beverage-on-mug-3619784

Oferirea feedback-ului

Majoritatea oamenilor consideră că oferirea feedback-ului este simplă, dar spunând ”Bine făcut!” sau ”Bună treabă” nu este suficient pentru a fi interpretat drept concluzie bazată pe productivitate, nu va avea urmă de respect din partea angajaților și, cu siguranță, nu va ajuta la consolidarea comportamentului lor. Astfel, dacă dorești să observi o creștere, asigură-te că urmărești acești 8 pași bine definiți în oferirea unor idei:

 1. Autentice.
 2. Binevenite.
 3. Specifice.
 4. Focusate pe efort.
 5. Incadrate întru-un context mai mare.
 6. Ajutate de limbajul corpului.
 7. Amplificate prin gesturi.
 8. Personalizate.
white-telephone-handset-3531863

De ce feedback-ul este deseori interpretat drept un instrument negativ?

Mulți dintre noi nu au idee cum interacționează feedback-ul cu lucrul ce urmează să fie realizat, de aceea ajunge să fie o situație de risc urmată de interpretări personale. Această situație este motivată de mediul slab psihologic în care se dezvoltă o echipă, astfel sunt foarte mari șansele ca să fie afectată de repercusiuni negative.

Nu uita că natura umană e concepută astfel, încât fiecare dorește să audă mai multe despre lucrul individual și mai puține despre echipă, de aceea ideile pe care le vei spune, vor fi interpetate personal de fiecare angajat în parte. Performanța lor trebuie evaluată obiectiv, dar cu mici adăugări personalizate, astfel concentrează-te pe comportamentul lor și găsește o extremă în care nu va fi nimeni afectat.

Feedback-ul nu este nici critică, nici laudă. Este ideea constructivă care îl ajută pe angajat să se dezvolte multilateral, de aceea nu trebuie să te plasezi pe o poziție conflictuală, dacă dorești ca echipa ta să fie complexă din toate punctele de vedere. Ghidează-ți angajații și fii pregătit pentru un răspuns ulterior, iar dacă echipa este la fel de responsabilă, va avea grijă ca liderul ei să primească aceeași porție de feedback pe care o merită.

Nu poți fi niciodată prea pregătit, astfel, dacă dorești să cunoști cu adevărat arta acestui instrument util, nu ezita să-ți faci timp pentru o lectură, poate după o ședintă complicată sau în timpul pauzei de cafea. Cartea Using Feedback in Organizational Consulting de Jane Brodie Gregory și Paul E. Levy ar putea fi un început de drum în dezvoltarea abilităților tale de comunicare. Deoarece fiecare capitol conține exemple  care evidențiază conceptele principale, ce pot fi aplicate în oferirea un feedback constructiv, vei primi un suport strategic, astfel echipa se va dezvolta sub ochii tăi și, desigur, împreună cu tine.

Bibliografie:

 • https://www.amazon.com/Feedback-Organizational-Consulting-Fundamentals-Psychology-ebook/dp/B00V8KT77S
 • https://www.15five.com/blog/9-ways-to-give-effective-employee-feedback/
 • https://hbr.org/2019/03/the-feedback-fallacy
 • https://www.colorful.hr/cum-oferi-feedback-angajatilor-ghid-complet-pentru-managerii-eficienti/
 • https://status.net/articles/employee-feedback-challenges-solutions-to-constructive-workplace-feedback/

Pot găsi un rând dintr-o carte sau un vers dintr-un cântec pentru fiecare situație în care ajung. Încă sunt în căutarea sensului vieții și încerc să fac ceva, pentru a lăsa o urmă considerabilă pe pământ; oamenii au nevoie de ajutor, iar eu sunt aici pentru a ajuta. «Prin greutăți spre stele», cu motivație și echilibru, ajung la astre. Ne vedem acolo!

Svetlana Mereuța

copywriter,
asistent manager

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *